Förändringar i livssituationen

Bonita är allergisk..! =/

Ni som läst min förra blogg som jag skrev natten till måndag visste att jag skulle göra pricktest igår. Var till veterinären och hade tid kl 13 och fick komma in i rätt tid och fick några frågor om hennes klåda och hennes allmäntillstånd, lyssnade på hjärta och lungor som lät fina.

Var bestämt innan att det var pricktest som skulle användas och hon fick lugnande insprutad under skinnet för att hn skulle slippa känna nånting för det gör ONT när man gör pricktestet men det tog inte riktigt för hon var halvvaken efter 20 min så hon fick en till liten dos direkt i muskeln och då somnade hon snabbt =)

Veterinären rakade henne precis bakom armbågen ganska långt ner på bröstkorgen och gjorde markeringar med tuschpenna för att sen vid dom spruta in allergenerna i huden, man såg hur det blev som små "blåsor" och veterinären sa att det var smärtsamt att göra det och hon berättade att kvinnor som ska föda barn brukar få göra samma fast i ryggslutet så de fokuserar smärtan dit istället för det gör djävulsiskt ont att få koksalt insprutat in i huden, hurva! men det hjälper tydligen för man glömmer tydligen hur ont det gör när bebisen ska ut, usch!!

Ganska snart så började man se förändringar i huden på henne och den absolut viktigaste dvs prick nr 1 var sk negativ kontroll - börjar hunden reagera på prick 1 och blir röd där då är testet värdelös för då lär alla prickar se likadana ut men den var lyckligtvis oförändrad men på prick 2 började det blir röd direkt och snart var den rejält svullen och fick den typiska svullnaden med "platt" yta, kallades för "wheel" nåt att det blev den typiska reaktionen och sen kort efter började det synas på 3 ställen som blev allt mer rödare och rödare samt mer svullen och de andra var mera blekrosa efter nålsticken men just de här 3 st var mer röd och svullna och man såg direkt att det var allergisk reaktion och när veterinären kollade med pappret vilka hon reagerade på (man räknar prickarna och ser på papper vilken nr den pricken hade så ser man vad hon reagerade på)

Det visade att hon var allergisk mot kvalster.

De kvalster hon reagerade på var hus, damm, förråds/foderkvalster så nu blir det förändringar hemma här för oss båda. Turbofön ska införskaffas, hon ska byta foder och få börja med färskfoder istället för förrådskvalster kan ju ge reaktioner även om de är döda pga proteinet i deras "skal" så det kvittar ju om de är döda eller ej men än så länge har man ju slängt in all torrfoder i frysen -måste köpa frysbox för färskfodret sen så de får plats.. Blir och leta begagnat då man inte har råd med en splitterny.

Bonita ska även få omega 3 tillskott i maten som hjälper hud, päls mfl att hålla bra kondition och även andra vitaminer som kan göra susen och sen blir de ju kortison tabletter (medrol) som hon får.. Tänkte köra hyposensibilisering först men valde bort det pga inte helnöjd med hur många som svarar positivt på den - bara 60% och det är inga suveräna resultat heller så och det är ju rätt dyrt och man kan få vänta länge på att se resultat också medans kortisonen ger resultat så gott som direkt.

Fanns 2 olika sortens - prednisolon som jag äter och så Medrol - valde medrolen pga mindre biverkningar och således snällare men blir lite dyrare istället men det skiter jag i för hon ska ha det så lätt som möjligt. Blir en låg kostnad sen varje månad då en burk räcker närmare 100 dagar när hon har underhållsdos pga bara 1 tablett vartannat dag. Hon fick första dosen igår kväll och jag tycker att hon kliar sig mindre redan men ska bli helt klådfri inom 3-5 dagar iallafall och det är otroligtskönt så hon slipper tratten om nätterna fast måset ha det en tag till då hon har sår på frambenet som måste få läka först för annars biter hon sönder den hela tiden..

Det blir också att vara mer noga hemma med städ och vädring osv så man håller nere kvalstermängden samt duscha henne oftare men det blir lättare med turbofönen då torktiden förkortas rejält och man slipper stå där och bli toksvettig när man jobbar genom hela pälsen som tar minst 1,5 timme att få torr och är hon fullpälsad ännu längre men nu slipper jag det =)

Fick tips också av veterinären att vara ute så mycket man bara kan med henne för då luftas pälsen också = mindre allergener.

Det bästa är nog att Bonita får bada igen till sommaren!!!!!!! =)=)=)=)=) Vet hon kommer bli överlycklig pga har haft badförbud ett par år nu pga eksem på sommaren då hon kliat sönder sig osv.

Ja.. det kanske var en trist och tråkig blogg idag men jag ville bara berätta vad som händer framöver och hur vi ska fixa det här samt berätta vad vi kom fram till hos veterinären.

Ha det bra!

Kommentarer
Postat av: Jenny

Tråkigt att Bonita är allergisk :( Samtidigt är det ju bra att du fått reda på vad det är :) Ang. kortisonet så måste du söka dispens hos SKK om du ska tävla lydnad med henne. Om det krävs för utställningen har jag ingen aning om.

2009-10-21 @ 16:10:48
URL: http://www.arracs.com
Postat av: Kirti & Thindra

Hej. Tråkigt att Bonita har fått allergi, men det är ju bra att ni vet vad det är hon är allergisk mot. Tänkte bara rekommendera ett färskfoder som är bland det bästa vad det gäller hundar med allergi och det är Nordic färskfoder. Hundar som har alla möjliga allergier kan äta detta och svara bra på det. Tänk bara på att färskfoder är något de lätt kan lägga på hullet av, bara så att du tänker på det med tanke på att hon är kastrerad. Kortison ger ökad aptit, också något att tänka på. Lycka till. Hoppas att det löser sig nu och att hon ska må bättre framöver.

2009-10-21 @ 22:12:42
URL: http://www.nataqueenies.se
Postat av: Kirti & Thindra

Glömde.... Dispens måste sökas för alla prov du vill delta i. Maila SKK och be dem skicka hem dispenspapper som du och din veterinär fyller i. Sedan skickar du det bara till SKK, de brukar vara snabba på skk att handlägga detta. Tänk på att om du ändrar dosering måste dispensen även sökas om.

2009-10-21 @ 22:15:57
Postat av: Kirti

Glömde.... Dispens måste sökas för alla prov du vill delta i. Maila SKK och be dem skicka hem dispenspapper som du och din veterinär fyller i. Sedan skickar du det bara till SKK, de brukar vara snabba på skk att handlägga detta. Tänk på att om du ändrar dosering måste dispensen även sökas om.

2009-10-21 @ 22:16:48
Postat av: Carina Jonsson

Trist att läsa om allergin som Bonita har MEN skönt att veta VAD hon reagerar på,nu vet du ju hur du ska göra.Sköt om er / kram Carina & Mack-Myra

2009-11-02 @ 17:32:22
URL: http://www.svartangel.zoomin.se
Postat av: Madelen

Jag är här inne alldeles för sällan. Måste skärpa mig :) . Kommentera är jag också dålig på, det borde man ju inte vara då man själv vill ha kommentarer i min blogg.



Synd att hon har en sån allergi men skönt att du nu vet vad det är hon kliar sig av.

2010-02-05 @ 10:24:55
URL: http://k9kiwi.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0