Förändringar i livssituationen

Bonita är allergisk..! =/

Ni som läst min förra blogg som jag skrev natten till måndag visste att jag skulle göra pricktest igår. Var till veterinären och hade tid kl 13 och fick komma in i rätt tid och fick några frågor om hennes klåda och hennes allmäntillstånd, lyssnade på hjärta och lungor som lät fina.

Var bestämt innan att det var pricktest som skulle användas och hon fick lugnande insprutad under skinnet för att hn skulle slippa känna nånting för det gör ONT när man gör pricktestet men det tog inte riktigt för hon var halvvaken efter 20 min så hon fick en till liten dos direkt i muskeln och då somnade hon snabbt =)

Veterinären rakade henne precis bakom armbågen ganska långt ner på bröstkorgen och gjorde markeringar med tuschpenna för att sen vid dom spruta in allergenerna i huden, man såg hur det blev som små "blåsor" och veterinären sa att det var smärtsamt att göra det och hon berättade att kvinnor som ska föda barn brukar få göra samma fast i ryggslutet så de fokuserar smärtan dit istället för det gör djävulsiskt ont att få koksalt insprutat in i huden, hurva! men det hjälper tydligen för man glömmer tydligen hur ont det gör när bebisen ska ut, usch!!

Ganska snart så började man se förändringar i huden på henne och den absolut viktigaste dvs prick nr 1 var sk negativ kontroll - börjar hunden reagera på prick 1 och blir röd där då är testet värdelös för då lär alla prickar se likadana ut men den var lyckligtvis oförändrad men på prick 2 började det blir röd direkt och snart var den rejält svullen och fick den typiska svullnaden med "platt" yta, kallades för "wheel" nåt att det blev den typiska reaktionen och sen kort efter började det synas på 3 ställen som blev allt mer rödare och rödare samt mer svullen och de andra var mera blekrosa efter nålsticken men just de här 3 st var mer röd och svullna och man såg direkt att det var allergisk reaktion och när veterinären kollade med pappret vilka hon reagerade på (man räknar prickarna och ser på papper vilken nr den pricken hade så ser man vad hon reagerade på)

Det visade att hon var allergisk mot kvalster.

De kvalster hon reagerade på var hus, damm, förråds/foderkvalster så nu blir det förändringar hemma här för oss båda. Turbofön ska införskaffas, hon ska byta foder och få börja med färskfoder istället för förrådskvalster kan ju ge reaktioner även om de är döda pga proteinet i deras "skal" så det kvittar ju om de är döda eller ej men än så länge har man ju slängt in all torrfoder i frysen -måste köpa frysbox för färskfodret sen så de får plats.. Blir och leta begagnat då man inte har råd med en splitterny.

Bonita ska även få omega 3 tillskott i maten som hjälper hud, päls mfl att hålla bra kondition och även andra vitaminer som kan göra susen och sen blir de ju kortison tabletter (medrol) som hon får.. Tänkte köra hyposensibilisering först men valde bort det pga inte helnöjd med hur många som svarar positivt på den - bara 60% och det är inga suveräna resultat heller så och det är ju rätt dyrt och man kan få vänta länge på att se resultat också medans kortisonen ger resultat så gott som direkt.

Fanns 2 olika sortens - prednisolon som jag äter och så Medrol - valde medrolen pga mindre biverkningar och således snällare men blir lite dyrare istället men det skiter jag i för hon ska ha det så lätt som möjligt. Blir en låg kostnad sen varje månad då en burk räcker närmare 100 dagar när hon har underhållsdos pga bara 1 tablett vartannat dag. Hon fick första dosen igår kväll och jag tycker att hon kliar sig mindre redan men ska bli helt klådfri inom 3-5 dagar iallafall och det är otroligtskönt så hon slipper tratten om nätterna fast måset ha det en tag till då hon har sår på frambenet som måste få läka först för annars biter hon sönder den hela tiden..

Det blir också att vara mer noga hemma med städ och vädring osv så man håller nere kvalstermängden samt duscha henne oftare men det blir lättare med turbofönen då torktiden förkortas rejält och man slipper stå där och bli toksvettig när man jobbar genom hela pälsen som tar minst 1,5 timme att få torr och är hon fullpälsad ännu längre men nu slipper jag det =)

Fick tips också av veterinären att vara ute så mycket man bara kan med henne för då luftas pälsen också = mindre allergener.

Det bästa är nog att Bonita får bada igen till sommaren!!!!!!! =)=)=)=)=) Vet hon kommer bli överlycklig pga har haft badförbud ett par år nu pga eksem på sommaren då hon kliat sönder sig osv.

Ja.. det kanske var en trist och tråkig blogg idag men jag ville bara berätta vad som händer framöver och hur vi ska fixa det här samt berätta vad vi kom fram till hos veterinären.

Ha det bra!

Bloggtorka

Ja som ni ser så har det varit torrare än saharas öken under torrperioden där, om det nu ens regnar där med alla inlägg här. Det blir ju så ibland, jag får sluta hålla löften som jag inte kan lova.

I denna tid som är just nu klockan 00.32 på natten är det +2,7 grader ute men det är ju "varmt" ändå med tanke på alla snöoväder som redan varit i södra sverige och här i norrland så har man än så länge klarat sig ganska bra förutom några köldknäppar med minus 4 som mest. Hmm.. Fast det är skönt när frosten biter i kinderna sådär lagom så man blir piggelin och rödnäst när man varit ute =)

Jag kanske berättade i en tidigare inlägg att jag har anmält Bonita till en lydnadskurs nu och i tisdags hade vi 3e kurstillfället och det var riktigt kul och man fick se hur duktig bonita var egentligen och kursledarna blev imponerade av oss, gissa om man pyser av stolthet nu =) Blir spännande och se vad som händer framöver. Nu på söndag ska vi ut i skogen och spåra då tisdagens kurstillfälle blir inte av pga styrelsemöte nåt på klubben.

Dagen innan ska vi ha leonberger-agility, heja! Undra hur det kommer och gå när man ska testa diverse hinder, det återstå och se *skratt* är ju majoritet tikar som är med men ett par hanar hade också tydligen anmält sig, hähä tror det är dom som får mer problem pga större än tikarna men ska bli kul =)

På tisdag ska Bonita genomföra pricktest för att se vad hon egentligen är allergisk mot då hon kliat sig så länge och inga foderbyten har hjälpt, suck.. Så jag vill få svar liksom svart på vitt VAD hon reagerar på egentligen så man kan börja i rätt ände den här gången med behandlingen. Hon ,måste ha fått plåtmage av alla foderbyten nu, lillskroffan..



Under sommaren så har vi ju ställt ut en hel del sen köping, har hunnit med en inofficiell på hemma plan bara för att träna lite inför Högbo samt ändå var på hemmaplan. Hon slutade som BIG-2 i stentuff konkurrens, endast slagen av en liten dvärgschnauzer! Kriktiken var oerhört bra och det var lite komiskt att bonita fick exakt samma placering för den här domaren tidigare på en inoff för drygt tre år sen *skratt* så det blev lite som en repris nu.

Veckan därpå var det dags för Högbo x2 med internationell utställning samt rasspecial och där hade vi en fin helg =) På lördagens internationella så gick vi in för att satsa på att försvara vårt BIR från förra året och det var 4 anmälda i championklassen, men vädret var inte det bästa och jag hade precis i dagarna innan blivit förkyld så lungorna bråkade rejält och det blev ännu sämre då det var kvavt ute och äckligt i luften. De första varven gick bra men sen började jag känna av lungorna ordentligt och sist i konkurrensen så var det nära att jag stupade pga fick ingen luft och fick svårt och andas så jag ropade till Helena som hade sett mig hela tiden och visade att jag behövde hennes hjälp så hon ryckte in och visade färdigt skruttan. Vi fick CK iallafall och slutade som reserv bästa tik.

Dagen därpå hade jag bestämt mig för att inte ställa då det var nära att sluta med katastrof dagen innan med lungorna så de skulle få vila.. Frågade runt bland folk som jag visste var mjuka i sättet och kunde visa hund bra och då kom jag på att min tältgranne J brukade tävla i juniorhandling och man hade sett henne innan på andra utställningar att hon är otroligt duktig och mjuk med hundarna. Bonita gillade henne skarpt då hon kom fram till henne flera ggr och sökte kontakt =)

Frågade om hon ville och det gjorde hon så gärna, gissa om man blev riktigt glad här. Hade noll förhoppningar om hur de skulle gå eftersom det var 8 otroligt vackra hundar i championklassen varav flera var storvinnare med flertalet BIR/BIM från tidigare utställningarna så jag var redigt nervös men samtidigt så njöt jag av att se henne verkligen flyga fram i ringen. Hur gick det nu undrar ni säkert?




Hon kom 2a i championklassen med CK!!!! Kunde t o m ha vunnit också för domaren var såå fundersam på henne och den tiken som vann och kollade länge på deras rörelser men min skrutt föll på att hon var lite lös i fronten men kritiken var kanon!

Dags för bästa tik, här visste jag att det skulle gå bra för oss då hon kom 2a i championklassen och då var det en annan (kompis till mig) som visat henne bra förut på annan utställning men kunde inte just då pga tog hennes egna hane men var precis klara i sin ring när bästa tik skulle börja, gick lika snyggt nu här också fast lite mer busigt än med J och de sprang in på hedrande 3e plats och gissa om man fick massor med priser hem sen =)


Vi har även varit till sundsvall och där visade även J henne också då jag var inte helt 100 från förkylningen ännu då det hade kommit tillbaka efter högbo, och där blev hon 3a i chkl med ck men sen oplacerad i btkl. Golven där var förrädiskt hala och man såg att hon var så spänd och osäker, ville inte alls springa och det påverkade ju självklart hennes annars så vackra och fria rörelser då det blev ostadigt i bakkroppen samt som hon parerade med svansen för att hålla balansen.

Fast vi fick ck ändå så jag är nöjd =)

Desto mer grattis till Ki coh frostie, första certet samt BIM endast 10 månader gammal!!

Så nu tar vi de lugnt med utställningarna och inväntar HUND09, blir egen bil ditner iår - ville testa det då man åkt med bussen 2ggr nu och det blivit så långa dagar båda gångerna. Pappa kallar det för självmordsuppdrag men han har sämre lokalsinne än vad jag har och är man väl förberedd och har planerat i tid så går de bra är jag säker på =)

Ni vet dessutom kanske att thomas och jag ska flytta ihop? har nu nappat på en lgh och ligger även först i kö på den och inväntar nu bekräftelse på att jag fått erbjudande på den så är det bara och åka och titta på den sen =) är en stor 3a på 82 kvm, bra planlösning uppe på 4e våningen i gävle. Spännande! =)


Ser att klockan nu är 01.05 och det är +2,3 ute.. Inte så stor skillnad förutom att jag är tröttare än tröttast nu och sängen kallar på mig medans john blund slänger hinkvis med sömngrus på mig.. Så nu mina vänner, kära bloggläsare - härmed är bloggtorkad upplöst! (hoppas jag) ;-)

Gonatt!


RSS 2.0